12.11 Talouselämä lehdessä oli artikkeli suomalaisesta työelämästä. Vertailussa olivat mukana Euroopan maat. Vanhat Elinkeinoelämän keskusliiton perusväittämät saivat jälleen kovaa kyytiä. Suomessahan ovat ko. liiton edustajat mm. Brunila , Laatunen ja Tamminen ovat vaatineet eläkeiän nostoa , lisää joustoa ja millon mitäkin , koska meillä asiat työntekijöillä ovat liian hyvin.

Tutkimuksessa katsottiin työaikojen joustoa , ja yllätys yllätys olimme Euroopan huippua. Laatunen on usein vaatinut lisää joustoa työelämään , koska meillä työajat ovat niin joustamattomat. Valhetta siis Laatusen puolelta , vai onko kansainvälisyys unohtunut Ek:n johtajilta ? Vai onko nin , etteivät Ek:n ihmiset ole kykeneviä pitämään kontakteja muihin maihin vaan ovat jämähtäneet konservatiivisuudessaan 70-luvulle.

Lyhyt työaika ei sekään ole aivan totta suomalaisesa työelämässä. Vähemmän työtunteja tehdään Ranskassa,Hollannissa ja Britanniassa. Pidempiä työaikoja tehdään mm. Turkissa, Kreikassa ja Romaniassa. Pidempien työaikojen maat eivät ole aivan Euroopan terävintä kärkeä taloudessa. Ylitöillä mitattuna tämän jutn mukaan ollaan suomessa uli Eurooppalaisen keskiarvon.

Lomien pituus on viime aikoina ollut keskustelujen kohteena , koska meillä on niin kauheasti lomia.No ei ole ,koska esim. saksalaiset ja tanskalaiset lomailevat pidempään kuin me( 5 päivää). Vastaavasti taas virolaiset ja kyproslaiset lomailevat 5 päivää vähemmän kuin me. Ei ole tämän mukaan toteutunut väite , että lomien pituuskaan olisi meillä jotenkin liian pitkä.

Sairauspoissaoloissa olemme Euroopan huippua. Tästä sitten työnanatajat ovat käärmeissään , koska olemme niin sairasta väkeä. Työnantajien kannattaisi katsoa ehkä myös sitä, kuinka yrityksissä tehdään töitä. Työolot ja ilmapiiri vaikuttavat myös alttiuteen sairastua. Tulipa kirjoitettua roskaa , mitä se työnantajille kuuluu ?

Valitetaan kun nuoriso opiskelee niin pitkään. Tuntuu , että nämä dinosaurus-ajan reliikit Ek:ssa eivät ole tajunneet sitä , että mitä järkeä on kiirehtiä valmistumaan kun ei sittenkään ole tarjolla töitä kaikille. Toisaalta nyjyajan opiskelu on muuttunut niin esim. yliopistoissa , että valmistuminen yhtä nopeasti kuin Laatunen aikanaan on pakollisten läsnäolojen vuoksi tehty paljon vaikeammaksi kuin aikoinaan.

Eläkkeellekään ei jäädä lakisääteiseti juuri aikaisemmin kuin muissa pohjoismaissa. Todelline eläkkeellejäämisikä onkin sitten toinen asia , koska on olemassa sairauseläkkeitä jne. toisaalta työnantajatkaan eivät juuri käytä aikaansa sen pohdiskeluun , että miksi meillä eivät niin monet pysy työelämässä lakisääteiseen eläkeikään asti ? sitä ei ehdi varmaan juuri miettiä Ek:n johtajisto , koska siellähän jäädään aika yleisesti eläkkeelle 60-vuotiaana.

Melkein kaikki Ek:n johtajien väitteet suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvyn heikkouksien syistä verrattuna muuhun Eurooppaan ,ovat perustuneet joko tarkoitukselliseti tai tarkoituksettomasti vääriin tietoihin tai mutu-tuntumaan. Koskaan ei tietysti kukaan aseta kyseenalaiseksi yritysjohdon puutteita mahdollisen kilpailukyvyn heikkouksista. Toisaalta yrityksethän maksavat myös Brunilan ja Laatusen , näiden ajatuksien Tonavan palkan.

Pidemmän aikaahan on Suomessa pidetty yllä valtion varoin työttömien koulutusohjelmia , työelämään valmentautumiskursseja ja kaikenlasista muuta oheistoimintaa , josta työnantajat ovat hyötyneet. yritykset ovat saaneet lähes ilmaista työvoimaa harjoittelijoina , joiden toimeentulosta valtio on pitänyt huolen. Harjoittelujaksojen jälkeen ei suinkaan harjoittelijoita ole palkattu töihin , vaan jääty odottamaan seuraavan kurssin alkamista ja otettu sieltä uudet harjoittelijat 'ilmaiseksi' töihin. Työnantaja puolelta on koko ajan toitotettu työvoimapulaa. Tämäkin perustuu ainakin osittaiselle valheelle , koska on edullista pitää tietty määrä ihmisiä työttömänä(siis niitä , jotka todella pystyisivät työhön) , koska edullinen työvoimareservi on työnantajaien etu. sieltä saadaan 'kohtuuhintaista' työvoimaa ja muidenkin vaatimuksien hylkäämistä voidaan perustella fraasilla:' onhan teillä töitä , kun joillain ei ole edes sitäkään.'

Linkki kirjoitukseen Talouselämässä:

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/11/12/taalla-tehdaan-hulluna-toita/201015739/139