Vaalit lähestyvät ja puolueiden puheenjohtajien kommentit muuttuvat galluppien mukaan. Perinteiset kolme suurta eivät oikein tiedä enää itsekkään mitä aatetta ne kannattaisivat. Kokoomus ja demarit tavoittelevat toistensa entisiä kannattajia. Keskusta taas lilluu siinä välissä ja yrittää ottaa irtoäänestäjiä molemmista leireistä. Perussuomalaiset sen kuin lissävät kannatustaan galluppien mukaan. 

Mitä tekee Soini samalla kun kannatus lisääntyy ? Alkaa valita hallituskumppaneitaan , toisin sanoen rajoittamaan omilla lausunnoillaan kenen kanssa hallitukseen puolue menee. Koko ajan lausunnoissa tulee ilmi asioita , joita muiden puolueiden on vaikea hyväksyä. Miksi ? Soini ei halua puoluetta hallitukseen vielä seuraavalla kaudella , koska ohjelman tosiasiallinen sisältö paljastuisi liian heppoiseksi. Hallituksessa joutuu sanoistaan vastuuseen ja se taas vaikuttaa puolueen menestymiseen seuraavissa vaaleissa.  Soini haluaa vielä rakentaa puoluetta seuraavat 4 vuotta , jotta se ei jäisi yhden vaalikauden onnistujaksi. Kyllä Smp opetti Soinille kuinka voi käydä jos saa suuren vaalivoiton , mutta puolue ei ole valmis vastaamaan haasteeseen. 

Keskustan vaaliohjelma on yhtä sekava kuin ennenkin , eli ollaan keskellä ja yritetään ojennella käsiä vähän joka suuntaan. Kuitenkaan konkreettisia kannanottoja asioiden suhteen ei uskalleta tehdä , toiminta muistuttaa vanhaa kepua eli tehdään hiljaisuudessa sopimuksia , joista ei liiemmälti muille kerrota(iltalypsyjä). 

Kokoomuksella on paremminvointivaltio ,joka taitaa olla terminä keksitty demarien piirissä Mielenkiintoista termissä onkin se , ettei enää puhuta hyvinvointivaltiosta vaan jostain muusta. Tasaverotuksesta sanoudutaan irti , mutta samanaikaisesti kannatettavat veroratkaisut kuitenkin vievät koko aja kohti tasaverotusta. Aivan sama mitä ehdokkaat ja puoluejohto asiasta sanovat. Jos tuloverotusta kevennetään kaikkien osalta ja välillisiä veroja korotetaan , niin veronkanto liikkuu koko ajan kohti tasaverotusta . 

Sdp ei oikein enää tiedä mikä se on ja kenen aatemaailmaa se oikein kannattaa. Sosiaalisen tasa-arvoisuuden mantra on vaihtunut taloudesta puhumiseen. Mitään ei voi tehdä , eikä mistään keskustella puhumatta samalla taloudesta. Lipposen kausi taisi olla demareille loppujen lopuksi samanlainen kuin Vanhasen aika kepulle, liian pitkä.  Demokratia hävisi puolueen sisältä ja sisäinen oppositio vaiennettiin . 

Vasemmistoliitto ajaa vanhoja teemojaan vanhoilla keinoilla , vaikka puheenjohtajana uusi mies onkin. Sinällään heikkojen puolustamisessa mitään vikaa ole , mutta sanoman esiin tuominen on heppoista ja selvää asiaa ei siitä oikein tahdo löytyä. 

Vihreät eivät vakuuta oikein millään tasolla , puolueen onneksi on Soininvaara sentään asettunut ehdokkaaksi Helsingissä. Puolue on saanut yhden ajattelijan , joka katsoo maailmaa erilaisista näkökulmista ja uskaltaa myös tuoda ajatuksensa julki. menneellä vaalikaudella puolue on jäänyt mieleen suurimmaksi osaksi näistä homo ja lesbo mielipiteistään. Ydinvoima kanta tiedettiin , mutta siitä huolimatta vastaan äänestettiin , luvat tulivat , hallitukseen jäätiin. Kaiken kaikkiaan epäuskottavaa politiikkaa. 

Ruotsalaisilla ei juuri koskaan ole mitään muita tärkeitä mieleipiteitä kuin tämä kieliasia. Kristilliset samoin , maata täytyy johtaa pitkälti uskonnon viitoittamaa tietä. Varsinkin nykyisen puheenjohtajan aikana linja on entisestäänkin korostunut. 

Kaikilla puolueilla on ongelmana aatteen puute tai ainakin sen näkymättömyys. Vaalit alkavat olla samanlaista höttöä , kuin kaikenmaailman Idols sun muut höpöjutut.